Top3Mind
Schaamte bij kinderen
Top3Mind
Schaamte bij kinderen
Top3Mind

Voor volwassenen zijn kleine ongemakkelijke situaties niet heel erg en overbrugbaar, maar voor kinderen kan verlegenheid heel vervelend zijn. Door kinderen te helpen veerkracht en zelfvertrouwen op te bouwen, kunnen ze op een gezonde manier met verlegenheid omgaan. 

Kinderen kijken naar hun ouders om te zien hoe ze zich moeten gedragen. Als jij je in verlegenheid gebracht voelt, geef dan het goede voorbeeld door rustig te reageren en het hoofd koel te houden. Dit betekent niet dat je je verlegenheid moet verbergen. Laat kinderen in plaats daarvan zien dat je op een redelijke manier met gênante ervaringen omgaat: “Oef! Dat was gênant! Maar het was ook wel grappig.” 

Schaamte kan een krachtige emotie zijn voor kinderen. Iets dat voor jou klein klinkt – zoals het verkeerde antwoord geven in de klas – kan voor je kind enorm aanvoelen. Als kinderen zich schamen, is het belangrijk om hun gevoelens niet weg te wuiven, ook al lijkt de situatie die ze heeft veroorzaakt niets bijzonders.  

Laat ze in plaats daarvan weten dat je hun gevoelens serieus neemt. Concentreer je vervolgens op hoe het verder moet en modelleer gezonde copingvaardigheden. Bied perspectief: “Het voelt misschien alsof iedereen zich dit altijd zal herinneren, maar…” En prijs veerkracht: “Natuurlijk heb je een fout gemaakt, maar ik vond het geweldig hoe je gewoon doorging met spelen! Dat was geweldig!” 

Gênante situaties maken we allemaal mee, maar als een kind regelmatig overstuur thuiskomt van school of een grote verandering in gedrag of stemming heeft, kan er iets ernstigers aan de hand zijn. Pesten kan een probleem zijn. Of als je kind zo bang is om voor schut te staan dat het activiteiten vermijdt die de meeste kinderen leuk vinden, kan het worstelen met een sociale angststoornis en hulp nodig hebben. Aarzel dan niet als ouder om hier actie in te ondernemen om zo je kind zo snel als mogelijk weer vertrouwen in zichzelf te schenken.