Top3Mind
Back to school
Top3Mind
Back to school
Top3Mind

Hoe zalig kan de zomer zijn als kind? Meer tijd doorbrengen met je familie, meer aandacht, meer activiteiten, nieuwe dingen ontdekken en uitproberen, doen waar je zin in hebt, af en toe lekker lui zijn.

Voor sommige kinderen echter kan de zomer enigszins verstorend zijn. Ze vergeten namelijk dat ze ooit naar school gingen en kunnen zich die tijd nog moeilijk voorstellen, laat staan de terugkeer naar school na zulk een lange vakantie.  

Daarom is het zo belangrijk om op tijd de schoolroutine terug te introduceren. Je hoeft niet noodzakelijk letterlijk tegen je kind te zeggen dat je de schoolroutine terug hanteert, je kan het rustig terug invoeren zonder dat je kind dat heel bewust merkt.

Allereerst zou je terug naar ‘school’ uren kunnen overstappen. Plan je activiteiten wat vroeger op de dag, zodat je verplicht bent om vroeger op te staan. ’s Avonds zal je kind dan ook vroeger vatbaar zijn voor bedtijd. Laat zelf ook zien dat je vroeger in bed kruipt, met een heerlijk boek of wat zachte muziek, eventueel samen met je kind. Ongeveer een week op voorhand zou je kind terug op zijn normale bedtijd in zijn nestje moeten kruipen. 

Indien de dagelijkse routine van opstaan, ontbijten, douchen, aankleden enz. sterk veranderde tijdens de vakantie, kneed je dit ook weer langzaam naar een ‘school’ patroon.

Let er ook op om de “schermtijd” weer wat te beperken – of het nu een computer, de tv of een draagbaar apparaat is – zorg ervoor dat ze minstens een uur voor het slapengaan uitgeschakeld zijn. Kinderen hebben soms moeite om los te komen van hun virtuele wereld, en als ze geen “rusttijd” hebben, blijven ze betrokken en heeft het invloed op hun vermogen om zelf in slaap te vallen, maar ook op hun slaapkwaliteit.

Aankopen voor school, kunnen best wel wat vroeger gebeuren. Je hebt nog veel meer aanbod in de winkels, het is er rustiger en als je het bv. 2 weken voor de start van het schooljaar plant, zal het je kind rustiger voorbereiden en onderbewust laten wennen aan wat onvermijdelijk komt op 1 september.